Eilandje Despotiko wordt openluchtmuseum

despotikoHet onbewoonde Cycladen-eilandje Despotiko, ten westen van Antiparos, wordt binnenkort een openluchtmuseum waar talloze archeologische vondsten te bewonderen zijn. Het wordt vergelijkbaar met het ‘museumeiland’ Delos.

Centraal punt op de archeologische site van Despotiko is de tempel van Apollo, die werd gebouwd met marmer van het nabijgelegen eiland Paros. De gevel van de tempel heeft zeven pilaren van 3,8 meter hoog. Naast de tempel bevinden zich ruimtes voor priesters en gelovigen.

Potscherven met inscripties die op het eiland werden gevonden bevestigen dat Apollo, Artemis en Hestia (Griekse godin van de huiselijke haard) werden aanbeden door de oude bewoners van Prepesinthos  – de oude naam van Despotiko.

De Apollo-tempel op Despotiko werd in de oudheid gebouwd door inwoners van Paros. Zij kozen voor deze locatie uit politieke en economische redenen. Tussen de inwoners van Paros en Naxos bestond grote rivaliteit over heerschappij in dat deel van de Egeïsche Zee.

Archeologen doen al zeventien jaar onderzoek op Despotiko. De eerste opgravingen op het eilandje dateren uit de 19e eeuw. De bekende archeoloog Christos Tsountas ontdekte toen een begraafplaats uit de Vroege Bronstijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: