De Griekse bevolking moet zich binnenkort mogelijk weer uitspreken of ze willen doorgaan met de euro. Dat heeft minister van Bestuurlijke Vernieuwing Kyriakos Mitsotakis gezegd in een interview met persbureau Bloomberg.
Of het zover komt, hangt af van de presidentsverkiezingen in februari volgend jaar. De president moet worden gekozen door een tweederde meerderheid in het Griekse parlement (180 parlementariërs). De regeringscoalitie van premier Samaras telt 155 parlementariërs. Als het niet lukt om een president te kiezen, volgen er nieuwe parlementsverkiezingen.
Mitsotakis vergelijkt de huidige situatie met de verkiezingen van mei en juni 2012. Toen ging het er om of de pro-europartij Nea Dimokratia van Antonis Samaras, of het linkse Syriza van Alexis Tsipras zou winnen.
“De realiteit is dat er een klimaat van onzekerheid zal zijn tot februari. De volatiliteit in de markten wordt veroorzaakt door de vrees van vervroegde verkiezingen en de mogelijkheid dat die door een niet normale partij gewonnen zullen worden”, zegt Mitsotakis.
Met die laatste uitspraak verwijst de minister naar Syriza dat in de polls een ruime voorsprong heeft op de ND van Samaras, waar ook Mitsotakis lid van is. “Als er komend voorjaar nieuwe verkiezingen volgen komen de Grieken opnieuw voor het dilemma te staan of ze voor of tegen de euro stemmen“, aldus Mitostakis.
Oppositiepartij Syriza is niet per definitie tegen de euro, maar wil wel een aantal hervormingen – deels – terugdraaien die de EU, de ECB en het IMF de afgelopen jaren eisten in ruil voor noodsteun.
In 2012 dreigde Griekenland uit de euro te stappen en dat zorgde toen voor grote schommelingen op de financiële markten. Dat Mitsotakis het woord ‘grexit’ in de mond nam, zorgde voor ook nu voor onrust op de markten. De rente op 10-jarige Griekse staatsobligaties steeg met 50 basispunten tot 7,9 procent, de sterkste stijging in twee weken.
[…] Minister van Administratieve Hervorming Kyriakos Mitsotakis stelde eerder dat de Griekse bevolking in februari tijdens de presidentsverkiezingen mogelijk voor of tegen de euro moet stemmen. […]