Enorm mozaïek gevonden in tombe Amphipolis

mozaiek_amphipolis_tombeOpnieuw een bijzondere vondst in de eeuwenoude graftombe in Amphipolis. In de tweede kamer van de tombe (achter de twee kariatiden die eerder werden gevonden) hebben archeologen een groot mozaïek aangetroffen.

Het mozaïek beslaat de hele vloer van het voorportaal dat leidt naar de eigenlijke grafruimte. Het kunstwerk meet 3 bij 4,5 meter en bestaat uit heel veel kleine steentjes in de kleuren wit, zwart, grijs, blauw, rood en geel. Volgens het Griekse ministerie van Cultuur hebben oudheidkundigen vastgesteld dat het mozaïek stamt uit 325 tot 300 voor Christus.

Het mozaïek toont een wagen die wordt getrokken door twee witte paarden. De menner van de wagen is een bebaarde man met een lauwerkrans op zijn hoofd. De god Hermes loopt voor de paarden en wagen uit. Volgens de Griekse mythologie begeleidt Hermes zielen naar de onderwereld.

In het midden van de afbeelding zit een rond gat van ongeveer 80 centimeter. De archeologen denken dat ze het ontbrekende deel kunnen herstellen, omdat er veel losse steentjes zijn gevonden op de vloer.

De graftombe in Amphipolis dateert uit de vierde eeuw voor Christus en werd begin augustus ontdekt. Tot dusver hebben archeologen de ingang met een trap, een eerste voorkamer met twee sfinxen en een tweede kamer met kariatiden volledig blootgelegd. Er is ook een derde voorkamer ontdekt, maar daarvan zijn grote delen nog gevuld met zand en aarde.

Wie er in het majestueuze graf ligt, is nog altijd een mysterie. Deskundigen gaan ervan uit dat het gaat om de overblijfselen van een tijdgenoot van Alexander de Grote. Het zou een familielid kunnen zijn of een generaal van de koning uit Macedonië.

One Response to Enorm mozaïek gevonden in tombe Amphipolis

  1. […] mozaïekvloer die deze week werd ontdekt in de graftombe van Amphipolis beeldt de ontvoering van Persephone door Hades uit. Dat maakte het […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: