Athene: Geen IMF-leningen in 2015 en 2016

puzzelstuk euroDe Griekse regering overweegt in 2015 en 2016 af te zien van leningen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat zei Griekse minister van Financiën Gikas Hardouvelis in een interview met Bloomberg TV.

Het huidige programma, dat voorziet in noodleningen van de eurolanden aan Griekenland, loopt dit jaar af. Maar het IMF blijft vooralsnog tot in het eerste kwartaal van 2016 financiële steun aan Griekenland verlenen.

Volgens Hardouvelis voelt het fonds er echter weinig voor om als enige geldschieter op te treden. Ook de eurolanden zouden die verdeling niet prettig vinden. “Alle mogelijkheden liggen open”, aldus de minister. Een van de opties is ook het afzien van de IMF-leningen.

Griekenland wil graag af van de strenge voorwaarden die de eurolanden en het IMF aan de noodleningen stellen. Geld lenen op de financiële markten, waar de ernstigste zorgen over de Griekse schulden zijn verdwenen, heeft dan ook de voorkeur van Athene.

Premier Samaras gaf in februari al aan dat Griekenland geen derde steunpakket nodig heeft omdat de doelen die door de trojka zijn gesteld in het huidige steunprogramma zullen worden gehaald.

Griekenland is sinds 2010 twee keer uit de brand geholpen door internationale geldschieters met een steunpakket van in totaal 240 miljard euro.

2 Responses to Athene: Geen IMF-leningen in 2015 en 2016

  1. Rob Alberts schreef:

    Mooi er is weer zelfvertrouwen.
    Vriendelijke groet,

  2. […] premier Samaras en vice-premier Venizelos zeiden de afgelopen tijd herhaaldelijk dat Griekenland geen nieuwe leningen nodig heeft van zijn internationale […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: