GD-politicus schuldig aan aanzetten tot racisme

GD_Alexandros PlomaritisEen verkiezingskandidaat van de Gouden Dageraad is veroordeeld tot één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf wegens het aanzetten tot racistisch geweld. Alexandros Plomaritis had zich in een documentaire neerbuigend uitgelaten over migranten.

Plomaritis was te zien in de documentaire “The Cleaners” van filmstudent Konstantinos Georgousis, die een maand optrok met leden van de extreemrechtse partij. De film werd in maart 2013 uitgezonden op het Britse Channel 4. Alexandros Plomaritis vertelde in de documentaire openlijk over zijn plannen met migranten in Griekenland.

“We zijn klaar om de ovens aan te steken. We gaan er lampen van maken, van hun huid maken we lampenkappen”, zei hij, verwijzend naar de praktijken die gelinkt worden aan de nazikampen in de Tweede Wereldoorlog. Ook zei hij ‘zeep van hen te willen maken’.

Voor de rechter verklaarde de politicus dat hij niet over migranten sprak, maar over extreem-linksen. Plomaritis beklemtoonde ook dat het een private conversatie was, ‘grappend onder vrienden’.

Plomaritis werd bij de verkiezingen van 2012 niet gekozen in het Griekse parlement, maar zijn partij behaalde wel 18 zetels.

Griekenland heeft vorige week een antiracismewet  aangenomen. Volgens de nieuwe wet komt op racisme, ontkenning van de Holocaust en discriminatie van homoseksuelen een celstraf van maximaal drie jaar te staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: