Vuilstort Zakynthos bedreigt zeeschildpadden

vuilstort_zakynthos_carettaHet Hof van Justitie van de Europese Unie veroordeelde onlangs de exploitatie van een stortplaats in het National Marine Park van Zakynthos, maar de Griekse autoriteiten trekken zich hier niets van aan.

Volgens de uitspraak van het Hof verzuimt Griekenland om iets te doen tegen de overvolle stortplaats die bovendien niet over de benodigde vergunningen beschikt. Ook voldoet de stort niet aan de Europese milieuwetgeving, waardoor het kwetsbare ecosysteem wordt vervuild.

De stortplaats ligt vlakbij het Sekania-strand bij Vasilikos, een plek waar de bedreigde Caretta-Caretta schildpadden hun eieren leggen. Meer dan de helft van de nestplaatsen op het eiland is hier te vinden. Tussen juni en oktober is het verboden om op het strand te komen.

In maart van dit jaar besloot de regio Ionische Eilanden dat de vuilstort gesloten moest worden. Maar nog altijd lossen vrachtwagens afval op de stortplaats. Een oplossing voor de afvalverwerking op het eiland is er nog niet.

Milieuorganisaties Archelon, Medasset en WWF Griekenland hebben hun bezorgdheid uitgesproken. Zij menen dat het voortbestaan van de schildpadden ernstig in gevaar komt. De stortplaats moet daarom direct worden gesloten en er dienen maatregelen worden genomen om de schade aan het milieu te herstellen en verdere vervuiling te voorkomen.

2 Responses to Vuilstort Zakynthos bedreigt zeeschildpadden

  1. […] Vuilstort Zakynthos bedreigt zeeschildpadden […]

  2. […] Vuilstort Zakynthos bedreigt zeeschildpadden […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: