Wijnbeker van Perikles gevonden in Athene

wijnbeker_periklesBij bouwwerkzaamheden in Kifissia, een voorstad van Athene, hebben archeologen scherven van een keramieken wijnbeker gevonden die zeer waarschijnlijk van de beroemde  Atheense staatsman Perikles (495 v.Chr – 429 v.Chr) is geweest.

De archeologen zijn voor 99 procent zeker dat de keramieken beker werd gebruikt door de politicus.  De scherven werden aangetroffen in een antiek graf van een ‘gewone’ Griekse burger.

Toen ze de twaalf scherven samenvoegden, ontdekten ze dat onder een van de handvatten de naam Perikles staat gegraveerd. In de beker is ook de naam van zijn broer Ariphron gegraveerd. Ariphron was een zeer zeldzame naam in het klassieke Griekenland. Het feit dat beide namen op de wijnbeker staan, sterkt de onderzoekers in de overtuiging dat het om de twee broers gaat.

Op de wijnbeker staan ook nog de namen van vier andere mannen. Volgens deskundigen werd de beker gebruikt tijdens een wijnsymposium toen Perikles in de twintig was. “Ze waren waarschijnlijk aangeschoten, want degene die de naam Perikles schreef maakte daarbij een foutje dat daarna verbeterd is”, zegt een expert in de krant Kathimerini.

De zes mannen die uit de wijnbeker dronken, graveerden hun naam er in bij wijze van herinnering. De beker werd daarna geschonken aan een man met de naam Drapetis, mogelijk de eigenaar van de herberg. Volgens de archeologen is het een zeldzame vondst die een blik geeft in het privé-leven van Perikles.

Perikles wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Griekse staatsmannen, redenaars en veldheren tijdens de Gouden Eeuw van Athene. In die periode, ook wel de Eeuw van Perikles, kende de stad de  grootste culturele en politieke bloeitijd. Perikles overleed in 429 voor Christus aan de gevolgen van de pest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: