Aardbeiplukkers beschoten, werkgever gaat vrijuit

aarbeien manoladaDe eigenaar van de aardbeienplantage in Nea Manolada waar vorig jaar dertig plukkers werden beschoten door opzichters, is vrijgesproken. Hij werd beschuldigd van het opruien en aansporen tot de schietpartij.

Ook een van de drie opzichters die met een jachtgeweer op de aardbeienplukkers heeft geschoten gaat vrijuit. De twee anderen kregen 14 jaar en 7 maanden en 8 jaar en 7 maanden cel, maar werden voorwaardelijk vrijgelaten en kunnen hun straf afkopen met 5 euro per dag.

De advocaat van de plukkers noemde de uitspraak van de rechters ‘onmenselijk en schaamteloos’ en zei dat hij zich schaamde om Griek te zijn. Hij vreest dat de uitspraak een vrijbrief is voor Griekse plantage-eigenaars om hun werknemers nog meer uit te buiten. Op de plantages werken en leven (voornamelijk illegale) arbeidsmigranten vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Ze werken in temperaturen tot 40 graden Celsius voor een salaris van ongeveer 22 euro per dag.

In april vorig jaar eisten ongeveer tweehonderd boze aardbeienplukkers  van hun werkgever zes maanden achterstallig salaris. Drie voormannen van het bedrijf in Nea Manolada openden vervolgens het vuur op de werknemers, waarvan de meesten afkomstig waren uit Bangladesh.

Het incident leidde tot protesten. Er werd gesproken van ‘bloedaardbeien’ en producten van de plantage werden geboycot. De toenmalige minister van Openbare Orde beloofde de slachtoffers van de schietpartij dat zij een verblijfsvergunning zouden krijgen tot de zaak voor de rechter kwam. Dat is niet gebeurd.

Het was niet de eerste keer dat arbeidsmigranten protesteerden tegen de slechte werkomstandigheden in Manolada. In 2008 legden werknemers van een aardbeienbedrijf het werk neer uit protest tegen hun lage lonen en slechte leefsituatie.

De plukkers kunnen niet meer in beroep gaan tegen de uitspraak van de Griekse rechter. Ze kunnen nog wel naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens stappen.

3 Responses to Aardbeiplukkers beschoten, werkgever gaat vrijuit

 1. Rob Alberts schreef:

  Ik herinner mij en zomervakantie waarin ik voor een goed uurloon zelfstandig aardbeien plukte.
  Stuksloon was op dat moment meer gebruikelijk.

  Na schooltijd kreeg ik soms een aantal moeders met hun kinderen als collega. Het gedrag van de kinderen was vooral om op te schieten.

  Toch denk ik met veel plezier terug aan dat vakantiebaantje.

  Later ontdekte ik dat het seizoenswerk steeds meer verschoof naar onderbetaalde en uitgebuite buitenlanders. Het risico om illegalen te misbruiken is in Nederland moeilijker geworden.
  Maar veel van ons geimporteerde voedsel is nog steeds besmet met uitbuiting.

  Dit verhaal toont dit weer aan!

  Bezorgde groet,

 2. […] toen ze maanden achterstallig loon opeisten. Twaalf werknemers raakten zwaargewond. De schutters werden vrijgesproken door de Griekse […]

 3. […] in Manolada werden geboycot. De eigenaar van de plantage werd uiteindelijk door de Griekse rechter vrijgesproken. Ook een van de schutters ging vrijuit. De twee anderen kregen wel een celstraf, maar zij konden […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: