Culturele Hoofdstad 2015 eert Melina Mercouri

Melina_MercouriDe Belgische stad Mons (Bergen), in 2015 de culturele hoofdstad van Europa, zal een eerbetoon brengen aan Melina Mercouri. De gemeenteraad heeft besloten een centrale straat te vernoemen naar de Griekse politica.

Mercouri lanceerde in 1983 het idee van de Culturele Hoofdstad van Europa. Doel hiervan was het stimuleren en in stand houden van de verschillende culturen die Europa rijk is. Athene was in 1985 de eerste culturele hoofdstad.

Mercouri was actief betrokken bij de oprichting van de socialistische Pasok-partij. Van 1981 tot 1989 was ze Grieks minister van Cultuur, Jeugd en Sport. Mercouri drukte haar stempel op het Griekse cultuurbeleid en zette zich nadrukkelijk in voor de terugkeer van de Elgin Marbles naar Athene.

Behalve politica was Mercouri ook zangeres en actrice. Ze verwierf vooral bekendheid door haar rol in de film Never on Sunday uit 1960. Na haar dood in 1994 richtte haar echtgenoot Jules Dassin de Melina Mercouri Foundation op die haar visie levend moet houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: