Samaras herschikt Griekse regering

HardouvelisGikas Hardouvelis is de nieuwe Griekse minister van Financiën. Hij neemt de plaats in van Yiannis Stournaras die plaats moest maken omdat premier Samaras zijn kabinet radicaal heeft herverdeeld.

Hardouvelis is professor aan de Universiteit van Piraeus, economisch adviseur van Eurobank en voormalig adviseur van ex-premiers Lucas Papademos en Costas Simitis.  De keuze voor technocraat Hardouvelis als minister van Financiën lijkt bedoeld om de internationale schuldeisers gerust te stellen. Zijn voorganger Stournaras wordt voorzitter van de Griekse centrale bank.

Premier Samaras reageert met de herschikking van het kabinet op de uitslag van de Europese verkiezingen van vorige maand. Oppositiepartij Syriza kwam daar met 26,5% van de stemmen als winnaar uit de bus, regeringspartij Nea Dimokratia haalde 22,8%. Ondanks de herschikking lijkt het niet op dat er ook een beleidswijziging wordt doorgevoerd.

Argyris Dinopoulos wordt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. hij vervangt Yiannis Michelakis, die geen andere functie kreeg. Constantinos Tasoulas wordt minister van Cultuur, Andreas Loverdos wordt verantwoordelijk voor onderwijs.

De nieuwe minister van Openbare Orde is Vassilis Kikilias. Hij vervangt op dat departement Nikos Dendias die het ministerie van Economische Ontwikkeling onder zijn hoede krijgt. Makis Voridis vervangt Adonis Georgiadis als minister van Gezondheid.

Sofia Voultepsi vervangt Simos Kedikoglou als regeringswoordvoerder. Voultepsi beweerde vorig jaar dat de BBC eigendom was van wapenhandelaars en dat de internationale pers was verkocht aan ‘Rotschild bankier’. Na het zinken van een boot bij Farmakonisi waarbij 12 migranten verdronken, noemde ze de vluchtelingen ‘ongewapende invallers, wapens in de handen van de Turken’.

Evangelos Venizelos blijft ook na de wijzigingen aan als vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken.  De nieuwe regering telt 46 leden, 32 van hen zijn lid van Samaras’ Nea Dimokratia. Aartsbisschop Ieronymos leidt morgen de ceremonie waarin het nieuwe kabinet wordt beëdigd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: