‘Complot Griekse regering en justitie tegen GD’

michaloliakos_GDGouden Dageraad-leider Nikos Michaloliakos noemt de regeringspartij van premier Samaras ‘hypocriet’.  “Eerst wilden ze met ons samenwerken en daarna vervolgen ze ons om stemmen te winnen”, aldus Michaloliakos. Ook beschuldigt hij de Griekse regering van politieke vervolging van zijn partij.

Volgens Michaloliakos zijn de maatregelen tegen Gouden Dageraad onderdeel van een complot van de regering en justitie. Die zouden hiermee de stijgende populariteit van de partij willen stoppen. De conservatieve Nea Dimokratia van premier Samaras zou Gouden Dageraad in een slecht daglicht stellen om stemmen in te pikken.

De partijleider zit met vijf andere parlementsleden van de Gouden Dageraad al sinds september vorig jaar in de cel. Ze wachten daar een proces af vanwege vermeende deelname aan een criminele organisatie. Na de moord op de antifascistische muzikant Pavlos Fyssas werd een onderzoek ingesteld naar de partij.

Michaloliakos en twee andere leiders van Gouden Dageraad mochten zich vandaag in het parlement verdedigen tegen nieuwe aanklachten, waaronder wapenbezit. Michaloliakos arriveerde onder zware politiebewaking bij het parlement. “U brengt het hoofd van de derde grootste partij van Griekenland hier in handboeien,” zei Michaloliakos tijdens een toespraak waarin hij de parlementsvoorzitter zei  ‘zijn kop te houden’.

“Jullie hebben me acht maanden onterecht in de gevangenis gehouden. Gouden Dageraad is het slachtoffer van een politieke samenzwering.” Bij zijn toespraak uitte Michaloliakos verder  felle kritiek op het democratische systeem en verklaarde hij dat hij een nationalist is en dat niet betreurt. Dat hij in de gevangenis zit, vindt hij een ‘eer’.

Voor het parlement in Athene demonstreerden ongeveer 600 leden en sympathisanten van Gouden Dageraad met extreemrechtse leuzen. Ook zongen ze een nationalistisch lied over de verraders van het Griekse volk, gericht tegen parlement en regering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: