Tsipras wil vervroegde parlementsverkiezingen

verkiezingen_GRDe uitslag van de Europese verkiezingen is aanleiding om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven in Griekenland. Dat vindt Alexis Tsipras, partijleider van het links-radicale Syriza dat bij de Europese verkiezingen als winnaar uit de bus kwam.

“Het volk heeft het beleid veroordeeld en de regering is niet langer gelegitimeerd om het land te leiden”, meent Tsipras. “Daarom moeten er zo snel mogelijk vervroegde parlementsverkiezingen worden gehouden.”

Pasok-leider Evangelos Venizelos noemde de vraag van Tsipras om vervroegde nationale verkiezingen ‘ongrondwettelijk’. Regeringswoordvoerder Simos Kedikoglou zei dat het resultaat van de EU-stemming niet kan worden uitgelegd als een stem tegen de Griekse  regeringscoalitie.

Premier Samaras erkende dat de verkiezingsuitslag een duidelijke boodschap is aan het adres van zijn regering. “Ik weet wat en hoe er veranderd moet worden”, aldus de premier, die vervroegde verkiezingen van de hand wees omdat Syriza ‘niet met een significant verschil heeft gewonnen’. Mogelijk komt er wel een herschikking binnen de Griekse regering.

Syriza kreeg bij de verkiezingen voor het Europees Parlement 26,5 procent van de stemmen, regeringspartij Nea Dimokratia haalde 22,8 procent. Coalitiepartner Pasok haalde slechts 8 procent, dankzij een lijstverbinding met de centrum-linkse alliantie Elia.

Gouden Dageraad werd derde met 9,4 procent van de stemmen. De extreemrechtse partij, komt daardoor met drie zetels in het Europees Parlement. Dat worden Eleftherios Synadinos en Georgios Epitideios – twee voormalige generaals uit het Griekse leger – en  Lambros Fountoulis. Hij is de vader van Giorgos Fountoulis, een van de twee leden van Gouden Dageraad die in november 2013 werden doodgeschoten voor de deur van een lokaal partijkantoor.

Gouden Dageraad was niet eerder vertegenwoordigd in het Europees Parlement.

 

2 Responses to Tsipras wil vervroegde parlementsverkiezingen

  1. […] partij DIMAR (Democratisch Links) is opgestapt. Kouvelis kwam tot dit besluit nadat zijn partij bij de Europese verkiezingen slechts 1,2 procent van de stemmen had […]

  2. […] Samaras reageert met de herschikking van het kabinet op de uitslag van de Europese verkiezingen van vorige maand. Oppositiepartij Syriza kwam daar met 26,5% van de stemmen als winnaar uit de bus, […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: