Voor het eerst sinds 2010 gaat Griekenland weer staatsobligaties uitgeven en op eigen kracht geld ophalen op de internationale kapitaalmarkt. Met de uitgifte van obligaties wil de regering minstens twee miljard euro ophalen. Dat maakte het Griekse ministerie van Financiën bekend.
Het ministerie heeft een aantal zakenbanken ingehuurd om de uitgifte van de obligaties voor te bereiden. Een van die banken is Goldman Sachs, die de Griekse regering jarenlang hielp om de werkelijke hoogte van de staatsschuld te verbloemen.
De Griekse oppositie keerde zich tegen de obligatieverkoop. “Een terugkeer naar de markten is een ding, maar de crisis de rug toekeren een ander”, liet Democratisch Links weten.
De rente op een tienjarige lening daalde na aankondiging voor het eerst in vier jaar onder de 6%. Op het hoogtepunt van de crisis in 2012 stond de rente even boven de 40%. Een rente boven de 7% wordt gezien als financieel onhoudbaar.
Griekenland is sinds 2010 afhankelijk van steun van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds omdat het land alleen nog tegen torenhoge rentes geld kon lenen op de kapitaalmarkt.
De Griekse overheid leent al wel geld voor de korte termijn op de internationale markten. Deze week leende Athene 1,3 miljard euro voor een looptijd van zes maanden tegen een rente van 3%. Dit is ruim een half procentpunt lager dan een maand geleden moest worden betaald.
[…] aanslag komt op de dag dat Griekenland de internationale kapitaalmarkt weer opgaat om geld te lenen. De regering wil daarmee aantonen dat het land de crisis langzamerhand te boven komt. Morgen en […]
[…] week ging Griekenland voor het eerst sinds 2010 weer naar de internationale kapitaalmarkt. Met de uitgifte van nieuwe staatsobligaties werd drie miljard euro […]