‘Cultuur van straffeloosheid bij Griekse politie’

logo griekse politieAmnesty International heeft scherpe kritiek geuit op de Griekse politie. Er heerst een cultuur van straffeloosheid en misbruik. Bovendien reageert de politie niet adequaat op haatdelicten en aanvallen van extreemrechtse groepen op migranten en betogers.

Uit de cijfers blijkt dat er vorig jaar 44 meldingen van haatmisdrijven waren waarbij agenten betrokken waren, tegenover 25 in 2012. Waarschijnlijk ligt het echte cijfer een stuk hoger, denken de onderzoekers. Illegale migranten zullen uit angst voor uitwijzing niet snel een klacht indienen.

Amnesty baseert zich op onderzoek in de periode juli 2012 tot februari 2014. De mensenrechtenorganisatie documenteerde beschuldigingen van marteling of mishandeling bij arrestatie en tijdens detentie, onder andere van migranten die betrapt werden bij illegale binnenkomst of illegaal verblijf in het land. Slachtoffers van haatmisdrijven verklaarden volgens Amnesty dat onder de daders ook politiemensen waren.

De mensenrechtenorganisatie roept de Griekse regering op een eind te maken aan uitwassen ‘die het publieke vertrouwen in de politie ondermijnen en een groot aantal mensenrechtenschendingen genereren’.

De Griekse politie zegt dat alle meldingen van misbruik of mishandeling worden onderzocht en dat misbruik of mishandeling niet wordt getolereerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: