Griekenland bij topvervuilers in EU

afval stortplaatsGriekenland is één van de topvervuilers van de Europese Unie. Dat blijkt uit gegevens over de verwerking van stedelijk afval in 2012 die vandaag werden gepubliceerd door Eurostat.

In 2012 werd in Griekenland ongeveer 16 procent van het stedelijk afval gerecycled, 2 procent werd gecomposteerd en 82 procent belandde op een stortplaats. Alleen in Roemenië (99 procent), Malta (87 procent), Kroatië (85 procent) en Letland (84 procent) ligt het percentage gestort afval hoger.

Volgens Eurostat komt in de EU-lidstaten gemiddeld 34 procent van het afval terecht op stortplaatsen. Gemiddeld wordt 42 procent van het stedelijk afval verwerkt (gerecycled of gecomposteerd), 24 procent wordt verbrand.

Iedere inwoner van de EU produceert op jaarbasis ongeveer 492 kilo afval, in Griekenland ligt het jaargemiddelde op 503 kilo afval per inwoner. De Denen (668 kilo), Cyprioten (663 kilo), Luxemburgers (662 kilo) en Duitsers (611 kilo) produceren het meeste afaval.

Afval dat huishoudens, kleine bedrijven en overheidsinstanties produceren valt volgens de definitie van Eurostat onder stedelijk afval. Afval afkomstig uit de landbouw en de industrie telt niet mee.

3 Responses to Griekenland bij topvervuilers in EU

 1. Petra schreef:

  Waar ik me ook enorm aan erger zijn de gratis plastic tasjes bij de supermarkten, voor elk pakje melk hebben ze een nieuw tasje nodig.

  • Tine schreef:

   Dat is wel zo, maar vergeet niet dat deze zakjes vanwege het slechte rioleringssysteem veelal niet weggegooid maar hergebruikt worden…….

 2. Petra schreef:

  Oke, maar dat betekend nog steeds veel te veel zakjes. Plastic is funest voor het milieu, en je komt ze overal tegen, in de berm, in de weilanden, overal zwerven ze rond. Grieken hebben er echt moeite mee om iets in de vuilnisbak te gooien ipv op straat. Ook de jeugd zie ik hier gewoon plastic flesjes op straat gooien…..Grieken vervuilen hun eigen land.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: