‘Griekse olijfolie blijft pure olijfolie’

olijfolieGriekse olijfolie blijft puur en zal niet worden vermengd met andere oliën om er zo meer aan te verdienen. De Griekse regering heeft deze aanbeveling van de OESO verworpen.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling had voorgesteld ‘blends’ van olijfolie en andere plantaardige oliën op de markt te brengen om de Griekse economie te stimuleren. Een blend is goedkoper en kan beter concurreren op de wereldmarkt, is het argument van de OESO. Europese regels verbieden deze praktijken niet.

In Griekenland is het nu verboden om olijfolie te mengen met andere goedkopere soorten olie. De Griekse regering is niet van plan daar verandering in te brengen. “Wij hebben niet de intentie om deze wet aan te passen, onder geen enkele omstandigheid”, zei vice-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Thanasis Skordas.

Grieken zijn grootverbruikers van olijfolie. Per hoofd van de bevolking consumeren ze per jaar 18 liter olijfolie. Dat is meer dan in welk ander land ter wereld. Jaarlijks produceert Griekenland gemiddeld 300.000 ton olijfolie, dat is tien procent van de wereldwijde productie.

Op de exportmarkt doet de Griekse olijfolie het niet goed. Door slechte marketing is de olie in het buitenland nauwelijks bekend. Het grootste deel van de geëxporteerde Griekse olijfolie gaat in bulk naar Italië, waar het wordt gebotteld en verkocht onder een Italiaanse merknaam.

5 Responses to ‘Griekse olijfolie blijft pure olijfolie’

 1. phyllis schreef:

  was al langer geweten dat Italië profiteert van de goede Griekse olijfolie die zij met de Italiaanse mengen. Er zijn meer produkten te exporteren dan men denkt: sinaasappelen, kaas, kruiden, noten, e.a.

  • Natascha schreef:

   Helemaal mee eens Phyllis. Griekenland heeft zeker heel veel mooie producten om te exporteren, jammer alleen dat er geen werk van wordt gemaakt. Zou heel goed zijn voor de economie.Welke marketing expert pakt dit op?

 2. Jeanne schreef:

  Ik koop altijd een blik van 3 liter olijfolie bij de Delhaize , zeer lekker

 3. […] ‘Griekse olijfolie blijft pure olijfolie’ […]

 4. wally de wever schreef:

  ja, Delhaize heeft produkten die echt Grieks zijn, de Total Yoghurd is ook heel lekker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: