Nieuwe stappen tegen Gouden Dageraad

150px-Chrisi_Avgi_LogoDe onschendbaarheid van alle parlementsleden van Gouden Dageraad moet worden opgeheven. Dat hebben de speciale aanklagers in de zaak tegen de extreemrechtse partij gevraagd.

Eerder werd al de onschendbaarheid van negen andere fractieleden van Gouden Dageraad opgeheven. Nu moeten ook de negen andere parlementariërs hun immuniteit kwijtraken, zeggen de aanklagers. Wanneer het verzoek wordt ingewilligd, staat de hele fractie van de partij onder verdenking. Gouden Dageraad heeft achttien parlementsleden.

De partijleden worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en deelname aan criminele activiteiten. Ze werden opgepakt na de moord op een linkse hiphop-artiest, die werd doodgestoken door een aanhanger van Gouden Dageraad.

Zes van de parlementariërs, waaronder partijleider Nikos Michaloliakos, zitten sinds oktober vorig jaar vast. Drie andere parlementsleden zijn ook aangeklaagd, maar werden op borgtocht vrijgelaten.

Er wordt onderzocht of de extreemrechtse partij kan worden verboden. De partij wil hoe dan ook meedoen aan de verkiezingen in mei, desnoods onder een andere naam. Gouden Dageraad is volgens de peilingen de derde partij in Griekenland.

3 Responses to Nieuwe stappen tegen Gouden Dageraad

  1. […] Ook al klinkt het logisch, toch klopt er iets niet. Dat neo-nazi’s geen lieve mensen zijn weet iedereen wel. Maar het in elkaar slaan van journalisten is nog steeds verboden, ook in Griekenland. En daarmee komt er iets anders om de hoek kijken: Of er is een groot complot tussen neo-nazi’s, Griekse politie, rechters en politici aan de hand om massaal maar eens weg te kijken of het is allemaal een beetje stemmingmakerij. […]

  2. […] Zes parlementsleden van de extreemrechtse partij, waaronder partijleider Michaloliakos, zitten vast op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Van negen parlementariërs werd de onschendbaarheid opgeheven. […]

  3. […] voor het Europees Parlement in Griekenland, ondanks het feit dat justitie de extreem rechtse partij wil vervolgen als criminele organisatie. Dit heeft de Aeropag, het hooggerechtshof in Athene, […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: