Parlementslid: Migranten zijn indringers

boot migrantenRuim veertig betogers zijn aangehouden toen zij probeerden het kantoor van de minister van Koopvaardij te bezetten.

De demonstranten willen opheldering over de rol die de Griekse kustwacht heeft gespeeld bij een scheepsongeval, waarbij vorige week twaalf illegale migranten (voornamelijk kinderen) om het leven kwamen.

De vissersboot met migranten kapseisde waardoor de opvarenden in het water belandden. De Griekse kustwacht beweert dat zij de boot op sleeptouw hadden genomen naar het eiland Farmakonisi. Overlevenden zeggen echter dat de boot met hoge snelheid weer in de richting van Turkije werd getrokken en dat het vaartuig daardoor omsloeg.

De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, vraagt om een onderzoek. De Europese commissaris voor Mensenrechten Nils Muiznieks riep de Griekse overheid op om te stoppen met collectieve uitzettingen. Hij noemde het ‘illegale praktijken’.

In een paneldiscussie op de Griekse televisie over het tragische incident bij Farmakonisi zei Sofia Voultepsi, parlementslid voor regeringspartij Nea Dimokratia, dat vluchtelingen ‘ongewapende indringers zijn, die door de Turken worden gestuurd’. “Deze mensen worden gebracht door Turkse mensensmokkelaars. Ze komen niet per ongeluk. Waarom gaan ze niet ergens anders heen?”, aldus Voultepsi.

Een dag eerder beklaagde minister van Openbare Orde Nikos Dendias zich over de ‘kwaliteit’ van vluchtelingen die naar Griekenland komen. “Wij hebben te maken met migranten uit Bangladesh en Afghanistan, die een andere cultuur hebben en uit een andere wereld komen. Dat is onze pech.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: