Voortvluchtig 17 november-lid zweert wraak

xiros video terroristDe voortvluchtige terrorist Christodoulos Xiros heeft in een videoboodschap aangekondigd dat hij weer een gewapende campagne zal beginnen tegen degenen die ‘Griekenland verwoesten’.

In de video, die werd gepubliceerd op de website Indymedia, roept Xiros linkse activisten en anarchisten op om zich te verenigen en in opstand te komen tegen politici, journalisten en politie. Xiros kondigde aan dat ‘het geweer van de rebel opnieuw zal klinken’.

“We willen onze rechten en we zullen winnen met een pistool in de hand”, zegt Xiros in de verklaring. “Waar wachten we op? Als we niet direct reageren, nu, vandaag, zullen we ophouden te bestaan als volk.” Hij zei ook dat hij nooit levend gepakt zal worden, maar zal ‘vechten tot het bittere eind’.

Xiros was lid van de Revolutionaire Organisatie 17 November, een marxistisch-nationalistische beweging. Tussen 1975 en 2002 pleegde de stadsguerrillagroep 103 aanslagen op Amerikaanse en Griekse diplomaten. Daarbij vielen 23 doden. De beweging werd in 2002 ontmanteld door de Griekse autoriteiten.

De 55-jarige Xiros verdween begin januari toen hij negen dagen op verlof was uit de gevangenis, waar hij meerdere levenslange straffen uitzit. Sindsdien is hij spoorloos.

In de dagen voor zijn ontsnapping zou Xiros in de Korydallos-gevangenis volgens de Griekse krant Kathimerini regelmatig contact hebben gehad met leden van de linkse terreurgroep Samenzwering van Cellen van het Vuur (SPF).

 

3 Responses to Voortvluchtig 17 november-lid zweert wraak

  1. […] Bovenaan de lijst met gezochte terroristen staat Christodoulos Xiros. Hij keerde begin januari niet terug van gevangenisverlof en dreigde deze week met nieuwe aanvallen. […]

  2. […] Volgens de politie komen de DNA-monsters die van de pakketbom werden genomen overeen met sporen in de auto die Xiros tijdens zijn verlof van Thessaloniki naar Athene vervoerde. Hij mocht op nieuwjaarsdag negen dagen met verlof, maar meldde zich niet op tijd op het politiebureau. Sindsdien is Xiros spoorloos. […]

  3. […] Het verlof dat Koufodinas nu krijgt ligt extra gevoelig omdat Christodoulos Xiros, een andere leider van 17 November, begin 2014 spoorloos verdween nadat hij negen dagen op verlof mocht uit de gevangenis. Xiros kreeg in 2003 zes keer levenslang voor zijn aandeel in een reeks moorden. Hij werd pas een jaar later weer opgepakt. Terwijl hij voortvluchtig was dreigde Xiros met nieuwe aanvallen. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: