‘Privatisering is redding voor archeologische sites’

acropolisDe archeologische schatten van Griekenland moeten geprivatiseerd worden om ze te beschermen tegen de economische crisis. Dat vindt de Amerikaanse gepensioneerde archeoloog Stephen Miller, die bijna veertig jaar werkte op de site van Nemea.

Miller stuurde een gedetailleerd voorstel aan het Griekse ministerie van Cultuur. Hij stelt dat particuliere bedrijven de ontwikkeling, promotie en beveiliging van bepaalde archeologische sites kunnen overnemen in ruil voor een deel van de inkomsten uit het toerisme.

De 72-jarige Amerikaan meent dat zijn plan niet alleen banen oplevert, maar dat het de Griekse archeologische rijkdommen ook beschermt tegen verwoestingen door de economische crisis.

Volgens de minister van Cultuur, Panos Panagiotopoulos, is het budget sinds 2020 met 52 procent gekort. Vanwege deze bezuinigingen zijn diverse sites en musea noodgedwongen gesloten. Ook zijn meldingen van plunderingen van artefacten en illegale opgravingen toegenomen.

Een andere doorn in het oog van Miller is het gebrek aan hotels en restaurants in de buurt van archeologische sites. “Het ministerie van Cultuur doet een aantal dingen heel goed, zoals het conserveringswerk en ze zijn heel goed in het opzetten van tentoonstellingen,” zegt Miller tegen Time Magazine. “Maar het zijn slechte zakenlieden.”

In 2011 zorgde het voorstel van parlementariër Gerasimos Giakoumatos (Nea Dimokratia) om antieke sites zoals de Acropolis te verhuren, voor grote verontwaardiging in Griekenland. Het zou volgens Giakoumatos een oplossing zijn voor de financiële problemen van het land.

One Response to ‘Privatisering is redding voor archeologische sites’

  1. […] die bijna veertig jaar werkte op de site van Nemea, dat de archeologische schatten van Griekenland geprivatiseerd moesten worden om ze te beschermen tegen de economische crisis. Hij stuurde toen een gedetailleerd voorstel aan […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: