Een miljoen voor restauratie Nike-beeld

nike samothrace louvreDe financieringscampagne Tous mecenes! voor de restauratie van het wereldberoemde beeld ‘Gevleugelde Overwinning’ heeft een miljoen euro opgeleverd. Daarmee is de doelstelling gehaald. Dat heeft het museum Louvre laten weten.

Het marmeren beeld, dat bekend is als de Nike van Samothrake, is sinds 1884 te zien in het Parijse museum. De campagne startte in september en eindigde op 31 december.

Aan het crowdfundingsproject deden 6700 mensen mee. De donaties varieerden van één tot 8500 euro. De donateurs zijn afkomstig uit de hele wereld. Het resterende bedrag voor de restauratie van het beeld (ongeveer drie miljoen euro) nemen sponsors voor hun rekening.

Het marmeren beeld stelt de Griekse godin van de overwinning Nikè voor en werd in de tweede eeuw voor Christus gemaakt, waarschijnlijk door de beeldhouwer Pythokritos. Het staat op de tussenverdieping van de Darutrap, een van de hoofdingangen van het Louvre in Parijs.

Bij de werkzaamheden hebben restaurateurs minuscule sporen van blauwe verf aangeftroffen op het beeld. Ook kwam er onder een stuk gips in de nek van het standbeeld een gekrulde haarlok tevoorschijn.

De gerestaureerde Nike van Samothrake is in de zomer van 2014 weer in volle glorie te bewonderen in het Louvre.

One Response to Een miljoen voor restauratie Nike-beeld

  1. […] Het marmeren beeld uit de tweede eeuw voor Christus, dat beter bekend is als de Nike van Samothrake, werd in april 1863 ontdekt door de door de Franse consul en amateurarcheoloog Charles Champoiseau. Het sculptuur werd naar Frankrijk verscheept en is sinds 1884 te zien in het Louvre. In 2014 is het beeld gerestaureerd met behulp van een crowdfundingsproject. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: