Klopjacht op ontsnapte terrorist

christodoulos xirosDe Griekse politie heeft een klopjacht geopend op een veroordeelde terrorist die verdween toen hij op verlof was uit de gevangenis.

Christodoulos Xiros werd tien jaar geleden veroordeeld tot zes maal levenslang plus 25 jaar wegens zijn betrokkenheid bij zes moorden, bomaanslagen en overvallen. Hij mocht op nieuwjaarsdag negen dagen met verlof, maar verzuimde zich gisteren te melden op het politiebureau.

De 55-jarige Xiros was lid van de Revolutionaire Organisatie 17 November, een marxistisch-nationalistische beweging. Tussen 1975 en 2002 pleegde de stadsguerrillagroep 103 aanslagen op Amerikaanse en Griekse diplomaten. Daarbij vielen 23 doden. De beweging werd in 2002 ontmanteld door de Griekse autoriteiten.

De politie onderzoekt of er een mogelijke relatie is tussen Xiros en andere terreurgroepen in Griekenland. Gevreesd wordt voor een heropleving van het binnenlands terrorisme. Gevangen leden van de radicale anarchistische beweging Samenzwering van de Cellen van het Vuur hebben zich solidair verklaard met Xiros. Zij lieten weten dat ‘de tijd om aan te vallen is gekomen’.

Minister van openbaar bestuur Kyriakos Mitsotakis zei er op te vertrouwen dat Xiros uiteindelijk weer wordt opgepakt. Volgens Mitsotakis moet wel overwogen worden om het verlofbeleid voor ernstige criminelen aan te passen. Ook president Papoulias en minister van Openbare Orde Nikos Dendias hebben hierop aangedrongen.

3 Responses to Klopjacht op ontsnapte terrorist

  1. […] 55-jarige Xiros verdween begin januari toen hij negen dagen op verlof was uit de gevangenis, waar hij meerdere levenslange straffen uitzit. […]

  2. […] de lijst met gezochte terroristen staat Christodoulos Xiros. Hij keerde begin januari niet terug van gevangenisverlof en dreigde deze week met nieuwe […]

  3. […] veroordeelde terrorist verdween op 6 januari 2014 toen hij negen dagen op verlof was uit de  gevangenis. Sindsdien was hij spoorloos. De minister […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: