Tomaat van Santorini krijgt beschermde status

tomaten santoriniDe speciale tomaten van Santorini zijn opgenomen op de EU-lijst van producten met een beschermde oorsprongsbenaming. Ook kregen de vruchten een beschermde geografische aanduiding van de Europese Commissie.

De ‘Tomataki Santorinis’ komen oorspronkelijk uit Suez (Egypte) en worden sinds 1875 verbouwd op Santorini. Ze gedijen goed op de dorre bodem van het vulkanische eiland en hebben een zeer geconcentreerde smaak in vergelijking met andere tomatensoorten.

De kerstomaatjes worden veelvuldig gebruikt in gerechten en desserts. De bekende tomatenpuree van Santorini wordt ook gemaakt van deze tomaten.

De beschermde oorsprongsbenaming moet streekproducten in Europa beschermen tegen namaak en werd in 1992 in het leven geroepen door de Europese Raad.

Vorig jaar kregen ook de speciale mandarijnen van Chios dit keurmerk. Op de lijst van streekproducten met een beschermde oorsprongsbenaming staan nog 96 andere Griekse producten.

3 Responses to Tomaat van Santorini krijgt beschermde status

  1. […] Op de lijst staan bijna honderd Griekse producten, waaronder de mandarijnen van Chios, fava en de tomaten van Santorini. De beschermde status geldt alleen binnen de Europese […]

  2. […] honderd Griekse producten, waaronder de mandarijnen van Chios, Arseniko-kaas van Naxos, fava en de tomaten van Santorini. De beschermde status geldt alleen binnen de Europese […]

  3. […] waaronder de mandarijnen van Chios, feta, olijfolie van Kreta, Arseniko-kaas van Naxos, fava en de tomaten van […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: