Geldkraan dicht voor Gouden Dageraad

michaloliakos arrestGouden Dageraad krijgt per direct geen partijfinanciering meer. Dat heeft het Griekse parlement met een grote meerderheid besloten. De partij zou dit  jaar 873.000 euro aan subsidies ontvangen.

Van de 241 van de 272 aanwezige parlementariërs stemden er 241 voor het dichtdraaien van de geldkraan, 26 parlementsleden stemden tegen en vijf onthielden zich van stemming.  De motie werd verworpen door de halve fractie van Onafhankelijke Grieken en door Manolis Glezos, lid van Syriza en verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog.

In oktober stemde het Griekse parlement al in met een wet waardoor partijen die worden vervolgd als criminele of terroristische groepering hun overheidstoelage zouden kunnen verliezen.

Partijvoorzitter Nikos Michaloliakos en twee andere parlementsleden van Gouden Dageraad zitten vast op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Ook zes andere volksvertegenwoordigers van de partij worden beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie.

Gouden Dageraad-woordvoerder Ilias Kasidiaris noemde voor de stemming zijn partij een pijler van de democratie en het rechtssysteem.  De extreemrechtse partij bezet 18 van de 300 zetels in het parlement en is momenteel de derde grootste partij in Griekenland.

3 Responses to Geldkraan dicht voor Gouden Dageraad

  1. […] Na de moord op Fyssas heeft het Griekse parlement in grote meerderheid besloten de overheidstoelage voor Gouden Dageraad stop te zetten. […]

  2. […] Griekse parlement draaide onlangs de geldkraan voor Gouden Dageraad dicht en stemde het in met de opheffing van de immuniteit van de afgevaardigden van de neonazi-partij. […]

  3. […] Gouden Dageraad kampt met financiële problemen, omdat verschillende prominente parlementsleden na de verkiezingsnederlaag de partij hebben verlaten. Sinds 2013 is de partij afhankelijk van donaties van partijleden, omdat het Griekse parlement toen in grote meerderheid besloot de overheidstoelage voor Gouden Dageraad stop te zetten. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: