Familie Fyssas boos vanwege poster Pasok

poster pasok 17nov73De familie van Pavlos Fyssas is boos op de jongerenafdeling van Pasok omdat die een foto van de vermoorde hiphop-artiest heeft gebruikt op een poster ter herdenking van de studentenopstand van 1973.

Op de poster staan vier portretten afgebeeld: Grigoris Lambrakis (een links parlementslid dat in in 1963 door rechtse extremisten werd vermoord), Sotiris Petroulas (een student die werd gedood toen de politie in 1965 een demonstratie aanviel), Nikos Temponeras (een leraar die in 1991 werd vermoord door een gemeenteraadslid van Nea Dimokratia tijdens een demonstratie in Patras) en Pavlos Fyssas (in september van dit jaar doodgestoken door een lid van de extreemrechtse Gouden Dageraad).

De familie van Fyssas laat in een verklaring weten dat hij zijn eigen overtuigingen en linkse ideeën had, maar dat de hiphop-artiest niet bij een bepaalde partij hoorde. De socialistische Pasok zou proberen ‘zich het offer van Fyssas toe te eigenen’, meent zijn familie.

De jongerenbeweging van Pasok ontkent dit en zegt dat Fyssas een symbool is geworden. Met de foto op de poster zouden ze hem juist willen eren. “Om hem niet te vergeten en te laten zien dat Fyssas stierf door de hand van een fascist.”

“De boodschap is helder en duidelijk: Lambrakis, Petroulas, Temperonas en Fyssas zijn symbolen van de permanente strijd voor democratie, vrijheid en nationale trots. Deze symbolen behoren het volk toe”, laat de partij weten in een verklaring.

Op 17 november is het veertig jaar geleden dat een studentenopstand op de polytechnische school in Athene bloedig werd neergeslagen. Deze opstand geldt als hoogtepunt in het verzet tegen de militaire junta. Volgens de officiële cijfers vielen er 22 doden bij de studentenopstand, die ieder jaar wordt herdacht in Griekenland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: