‘Geldkraan voor Gouden Dageraad moet dicht’

michaloliakos arrestDe Griekse regering heeft een wetsvoorstel ingediend om de staatssteun voor de extreemrechtse partij Gouden Dageraad te stoppen.

In het wetsvoorstel staat dat de geldkraan voor een politieke partij wordt dichtgedraaid als de partijleiding of parlementsleden worden vervolgd voor een misdrijf.

“De democratie kan niet haar rivalen financiëren”, zei vice-premier Evangelos Venizelos. “Als je een criminele organisatie hebt die binnen een politieke partij opereert, moet je sancties treffen wat betreft de financiering.”

De afgelopen dagen werden 21 leden van Gouden Dageraad opgepakt, waaronder partijleider Nikos Michalokiakos en vijf andere parlementsleden. Het is voor het eerst sinds 1974 (toen de militaire junta ten einde kwam) dat er in Griekenland parlementariërs vast zitten.

Aanleiding voor de actie tegen de extreemrechtse partij is de moord op de linkse hiphop-artiest en anitifascist Pavlos Fyssas door een lid van Gouden Dageraad. Hoewel de partij ontkent iets met de moord te maken te hebben, worden aanhangers in verband gebracht met talloze gewelddadige aanvallen.

Bij de hooggerechtshof ligt een dik dossier met misdaden die Gouden Dageraad zou hebben gepleegd. Het gaat onder meer om doodslag, poging tot doodslag, plegen van bomaanslagen, berovingen en het bezit van explosieven.

2 Responses to ‘Geldkraan voor Gouden Dageraad moet dicht’

  1. […] Griekse regering probeert  via een nieuwe wet de staatssteun voor Gouden Dageraad te schrappen. In het wetsvoorstel dat gisteren werd ingediend staat dat politieke partijen geen geld van de […]

  2. […] De moordenaar van Fyssas was lid van de Gouden Dageraad. Na de moord startte de Griekse justitie een strafrechtelijk onderzoek naar de partij. De partijtop en enkele parlementsleden werden opgepakt en de overheidsfinanciering werd stopgezet. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: