‘Politie en leger trainen Gouden Dageraad’

150px-Chrisi_Avgi_LogoDe Griekse minister van Defensie Dimitris Avramopoulos heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar de banden tussen de Gouden Dageraad en het leger en de politie.

De Gouden Dageraad heeft niet alleen een militaire tak, maar de leden hiervan zouden getraind worden door politieagenten en militairen die met de extreemrechtse partij sympathiseren. Dat melden verschillende bronnen.

“Bij Gouden Dageraad hebben we een volledige militaire structuur met minstens drieduizend mensen die klaar zijn voor wat dan ook”, zei een oud-lid van de Gouden Dageraad onlangs in een Griekse krant.

In afwachting van het onderzoek hebben er al enkele koppen gerold. Twee hoge politieofficieren legden hun functie neer omdat ze enkele leden van Gouden Dageraad die betrokken waren bij geweld niet lieten oppakken. Andere hoge functionarissen zijn overgeplaatst en een aantal agenten is voorlopig geschorst.

Er zijn al langer aanwijzingen voor een sterke band tussen de extreemrechtse partij en de politie, maar daar werd tot dusver nooit iets mee gedaan. Na de moord op de linkse rapper Pavlos Fyssas (Killah P) door een lid van Gouden Dageraad lijkt daar verandering in te komen.

President Papoulias, die de moord direct fel veroordeelde, heeft gezegd dat hij het als zijn plicht beschouwt om Griekenland te beschermen tegen het neofascisme.

“Sinds ik jong was, heb ik het fascisme en nazisme bestreden. Het is mijn grootste plicht als president om de democratie en het Griekse volk te beschermen tegen de storm die op komst is”, aldus de 84-jarige Papoulias.

One Response to ‘Politie en leger trainen Gouden Dageraad’

  1. […] Volgens het oud-partijlid streeft de  Gouden Dageraad een eenpartijstelsel waarin staat en partij gelijk zijn. Het regime zou de macht behouden door zijn overtuigingen te verspreiden in de samenleving en staatsinstellingen zoals het leger en de politie. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: