Rellen bij betogingen na politieke moord

rellen antifascisme betogingBetogingen tegen ‘het oprukkende fascisme’ hebben in verschillende Griekse steden geleid tot gewelddadige confrontaties tussen de oproerpolitie en antifascisten. Er werden zeker 75 betogers opgepakt.

De antifascisten protesteren tegen de moord op de linkse hiphop-artiest Pavlos Fyssas door een lid van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. Duizenden mensen gingen in verschillende Griekse steden de straat op.

In Keratsini. waar Fyssas werd doodgestoken, werden 23 betogers opgepakt na een confrontatie met de politie. De oproerpolitie zette  traangas en schokgranaten in om de betogers uiteen te drijven. Demonstranten probeerden volgens Griekse media een politiebureau aan te vallen.

Ook in Thessaloniki, Patras, Larissa, Xanthi en Chania op Kreta kwam het tot gewelddadige confrontaties tussen betogers en politie.

Amnesty International heeft de Griekse regering opgeroepen actie te ondernemen. “Politiek geïnspireerd geweld is gevaarlijk, de geschiedenis toont aan wat er kan gebeuren als dit niet onmiddellijk wordt terechtgewezen”, zegt Jezerca Tigani van de mensenrechtenorganisatie.

Òp een van de video’s van de rellen die op internet zijn verschenen is te zien hoe mannen in burger de antifascisten belagen. Ze staan aan de kant van de politie en gooien stenen naar de betogers. De politie is er al eerder van beschuldigd dat zij agenten in burger in zou zetten bij protesten om de menigte op te jutten.

2 Responses to Rellen bij betogingen na politieke moord

  1. […] De 34-jarige hiphopper en linkse activist Pavlos Fyssas werd gisternacht in Piraeus doodgestoken. De dader, die heeft bekend, is lid van Gouden Dageraad. De moord leidde tot grote woede in Griekenland. […]

  2. […] Pavlos Fyssas werd in de nacht van 17 september doodgestoken door een lid van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. De steekpartij leidde in verschillende steden tot demonstraties, die soms uitliepen op rellen. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: