Politie doet inval op Polytechnische School

politie polytechnische schoolBij een schoonveegactie op de Polytechnische School in Athene heeft de Griekse politie zes personen aangehouden. Het zou gaan om drie Grieken en drie Palestijnen.

De exacte aanleiding voor de inval, waarbij geen geweld werd gebruikt, is nog onduidelijk. Volgens de politie woonden er illegale migranten op de campus. Ook zouden in de universiteitsgebouwen explosieven en ontstekingsmechanismen gemaakt worden en werden er materialen voor protestacties bewaard.

Bij de inval nam de politie onder andere een moker, zeven busjes traangas, brandbare vloeistof, een gasmasker en een bivakmuts, acht helmen, een Grieks en een Israëlisch identiteitsbewijs en een Frans rijbewijs in beslag.

Minister Dendias van Openbare Orde zei na de schoonveegactie dat er niet langer plaatsen zijn die buiten de grenzen van de wet vallen. In Griekenland waren universiteitsterreinen lange tijd verboden gebied voor de politie.
Dat was in de wet vastgelegd na de val van het militaire regime in 1974.

Deze maatregel was bedoeld om personen te beschermen tegen vervolging om politieke redenen. In 2011 werd de wet geschrapt nadat anarchisten herhaaldelijk gebruik maakten van dit recht tijdens de protesten tegen het Griekse bezuinigingsbeleid.

De Polytechnische School in Athene was op 17 november 1973 het toneel van een studentenopstand tegen de militaire junta. De opstand werd met grof geweld neergeslagen toen het leger met tanks het gebouw bestormde. Minstens 24 mensen kwamen daarbij om het leven.

De studentenopstand, die geldt als hoogtepunt van het protest tegen het Kolonelsregime, wordt nog ieder jaar herdacht in Griekenland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: