ERT moet voorlopig weer uitzenden van rechter

ERTDe ERT mag blijven uitzenden tot een nieuwe publieke omroep vorm heeft gekregen. Dat heeft het Griekse Hooggerechtshof bepaald.

Een week geleden besloot premier Samaras per decreet om de stekker uit de ERT te trekken omdat de omroep een ‘inefficiënte, geldverslindende machine’ zou zijn. Volgens de regering kost de publieke omroep jaarlijks 300 miljoen euro. Nog diezelfde avond verdween de ERT uit de ether.

Medewerkers van de omroep, die allemaal hun baan verloren, weigerden het hoofdkantoor te verlaten en bleven uitzenden via internet en het satellietkanaal van de European Broadcasting Union. De actie kon rekenen op veel steun van het publiek,  Griekse journalisten legden uit solidariteit het werk neer. De vakbonden stapten naar de rechter om de sluiting aan te vechten.

Het besluit om de ERT te sluiten heeft ook voor oneningheid binnen de regeringscoalitie gezorgd. Pasok en Democratisch Links willen dat de ERT weer gaat uitzenden. Premier Samaras wil dat er eind augustus een nieuwe, compactere publieke omroep is met veel minder werknemers. De nieuwe omroep zal waarschijnlijk Nerit gaat heten.

De drie regeringspartijen waren vanavond voor overleg bijeen. Tot overeenstemming is het echter nog niet gekomen. Overmorgen praten ze verder.

3 Responses to ERT moet voorlopig weer uitzenden van rechter

  1. Alex schreef:

    Kijken of het IMF het lef heeft om de stekker uit Griekenland te trekken.

  2. […] na een decreet van premier Antonis Samaras om geld te besparen. Het besluit leidde tot protesten en rechtszaken. Werknemers van de ERT, die allemaal hun baan verloren, bleven uitzendingen verzorgen via […]

  3. […] vorm een doorstart maken.  Medewerkers van de ERT weigerden echter het hoofdkantoor te verlaten en bleven uitzenden via […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: