HRW: Griekse politie discrimineert

xenios zeusVan de 85.000 immigranten die tussen augustus 2012 en februari 2013 werden opgepakt in het kader van operatie Xenios Zeus, bleek slechts zes procent onrechtmatig in Griekenland te verblijven.

Dat schrijft Human Rights Watch (HRW) in het 52 pagina’s tellende rapport ‘Unwelcome Guests: Greek Police Abuses of Migrants in Athens’. De mensenrechtenorganisatie baseerde zich op interviews met tientallen immigranten die werden opgepakt.  In het rapport bekritiseert HRW de handelwijze van de Griekse politie.

Operatie Xenion Zeus bestaat uit grote veegacties waarbij illegale immigranten worden opgepakt en een betere beveiliging van de grens met Turkije, een plek waar veel illegalen het land binnenkomen.

“Het is wreed ironisch dat de autoriteiten deze actie genoemd hebben naar  Xenios Zeus, de Griekse god van de gastvrijheid”, zegt Eva Cosse, Griekenlandspecialist bij HRW en auteur van het rapport. “Operatie Xenios Zeus is allesbehalve gastvrij voor migranten en asielzoekers.”

Uit veel verhalen van de ondervraagden blijkt dat de politie  immigranten vaak aanhoudt op basis van hun fysieke kenmerken.  Wie er niet Grieks uitziet, moet zijn papieren laten zien. Ook worden immigranten beledigd door de politie, onrechtmatig gefouilleerd, lange tijd vastgehouden op het politiebureau en soms zelfs mishandeld.

In de strijd tegen illegale immigranten en voor veiligheid op straat gaat Griekenland veel te ver, meent Human Rights Watch. De  Griekse regering moet  zorgen dat immigranten worden behandeld in overeenstemming met nationale en internationale wetgeving die discriminatie verbiedt.

One Response to HRW: Griekse politie discrimineert

  1. Alex schreef:

    Niets nieuws toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: