Griekenland privatiseert energiebedrijf

dehHet Griekse energiebedrijf Dimosia Epichirisi Ilektrismou (DEI) moet worden opgesplitst en verder geprivatiseerd. De splitsing moet in 2016 afgerond zijn.

Volgens een woordvoerder van de regering moet ongeveer dertig procent van DEI worden afgesplitst, om zo concurrentie op de energiemarkt mogelijk te maken. Ook netwerkbeheerder Admie wordt van DEI afgesplitst en zelfstandig gemaakt.

Het resterende deel van DEI blijft nog voor een groot deel in handen van de Griekse overheid, dat zo zeggenschap houdt over het energiebedrijf. Ook in de netwerkbeheerder houdt de overheid nog een aandeel.

Op dit moment is 51,5 procent van de aandelen van DEI in handen van de Griekse oveheid. De rest wordt op de beurs verhandeld. Na de bekendmaking van de splisting en verzelfstandiging steeg de koers van het aandeel met ruim vijf procent.

Volgens een regeringswoordvoerder zullen er geen ontslagen vallen bij DEI, waar 20.000 mensen in dienst zijn. Wel zal er ‘een zorgvuldige afweging’ worden gemaakt. Het plan wordt volledig gesteund door de drie coalitiepartijen. De grootste oppositiepartij Syriza en de vakbonden hebben nog niet gereageerd.

De Griekse overheid  moet voor miljarden aan staatsdeelnemingen verkopen. De privatisering van deze belangen is een van de voorwaarden om  noodleningen van de EU, ECB en het IMF te kunnen krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: