‘Griekse media aangetast door corrupte eigenaren’

kostasvaxevanisPersvrijheid in Griekenland is helemaal niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Dat zegt onderzoeksjournalist Kostas Vaxevanis in een video-interview op de website van The Guardian.

Onderzoeksjournalistiek in Griekenland wordt constant bedreigd, zegt de journalist. Toen The Guardian meldde dat demonstranten werden gemarteld door de Griekse politie, kwam er in Griekenland geen reactie. Ook buitenlandse onthullingen over Griekse banken worden in eigen land stilgehouden, volgens Vaxevanis  omdat de eigenaren van kranten nauwe banden hebben met de politiek.

“Als buitenlandse media niets hadden geschreven over mijn vervolging en de persvrijheid in Griekenland, hadden we in een zeer lastige positie gezeten. We zijn op het punt gekomen dat Grieken buitenlandse kranten lezen om te weten te komen wat er in hun eigen land gebeurt. Dat is precies wat er gebeurde tijdens de junta. Dat is geen democratie of persvrijheid. Journalisten in Griekenland moeten mensen de waarheid weer gaan vertellen.”

In oktober 2012 werd Vaxevanis gearresteerd nadat hij een lijst met namen van vermeende belastingontduikers publiceerde in het tijdschrift Hot Doc. Hij werd vrijgesproken van overtreding van de privacywet, maar moet op 6 juni opnieuw voor de rechter verschijnen. Als de journalist in hoger beroep wordt veroordeeld kan hij enkele jaren celstraf krijgen.

Vaxevanis won vorige maand de Index on Censorship Award 2012.

One Response to ‘Griekse media aangetast door corrupte eigenaren’

  1. Alex schreef:

    De man moet een standbeeld hebben. Of nog beter, zelf de politiek in gaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: