Langer leven dankzij Griekse koffie?

grieksekoffieVan alle Europeanen is slechts 0,1 procent ouder dan negentig, maar op het Griekse eiland Ikaria wordt ruim één procent van de bewoners negentig jaar of ouder. De levensverwachting op Ikaria behoort tot één van de hoogste ter wereld. En de eilandbewoners zijn ook verrassend gezond als ze een hoge leeftijd hebben.

Maar waarom worden de mensen op Ikaria zo oud? Het drinken van traditionele Griekse koffie zou kunnen bijdragen aan een lang en gezond leven. Dat is de conclusie van een studie die onlangs werd gepubliceerd in het vakblad Vascular Medicine.

Voor het onderzoek werd informatie verzameld over de medische gezondheid, leefstijl en koffiedrinkgewoonten van 142 bejaarde inwoners van Ikaria – 71 vrouwen en 71 mannen. Ook werd er gekeken naar de endotheelfunctie. Endotheelcellen bevinden zich aan de binnenkant de bloedvaten. Een slechte endotheelfunctie is een teken van aderverkalking of hoge bloeddruk.

Van de deelnemers aan het onderzoek dronk 87 procent dagelijks traditionele Griekse koffie. Hun endotheelfunctie was beduidend beter dan die van personen die andere koffie dronken.

De onderzoekers veronderstellen dat Griekse koffie beter is dan andere koffie omdat het minder caffeïne bevat en rijk is aan antioxidanten en polyfenolen. Omdat de koffie wordt gekookt blijven er mogelijk ook meer gezonde stoffen behouden.

Inwoners van Ikaria worden overigens niet alleen zo oud omdat ze Griekse koffie drinken. Ook andere gezonde leefgewoonten, zoals voldoende lichaamsbeweging en een Mediterraan dieet, dragen bij aan een gezonde oude dag.

2 Responses to Langer leven dankzij Griekse koffie?

    • Natascha schreef:

      Ik kwam het artikel gisteren voor het eerst tegen in de Washington Post, dus voor mij was het wel nieuws.

      Natascha – PParakalo weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: