‘Onderzoek naar Grieks politiegeweld’

arrestEr moet een onderzoek komen naar de mogelijke mishandeling van vier verdachten in hechtenis. Dat heeft een Griekse officier van Justitie besloten nadat de politie gemanipuleerde foto’s publiceerde. Oppositiepartij Syriza had om een onderzoek gevraagd.

Vorige week hield de politie vier jonge mannen aan die worden verdacht van gewapende bankovervallen op de ATEbank en Hellenic Postbank in Kozani. Griekse media publiceerden foto’s van het viertal dat bloedend en met blauwe plekken werd afgevoerd door agenten.

Maar toen een dag later politiefoto’s werden vrijgegeven waren enkele verwondingen als sneeuw voor de zon verdwenen. Bij één verdachte was een blauwe plek onder zijn linkeroog verdwenen, bij een ander waren beurse plekken onder zijn ogen en op zijn wangen verwijderd.

Minister Nikos Dendias van Openbare Orde erkende dat er met de foto’s was geknoeid, maar verdedigde de beslissing door te zeggen dat de verdachten hierdoor beter te herkennen zijn. Hij zei ook dat de verdachten gewond raakten omdat ze zich verzetten bij hun arrestatie en dat ze niet mishandeld zijn in de cel.

Amnesty International steunt de oproep tot een onpartijdig en diepgaand onderzoek. “De Griekse autoriteiten kunnen niet zomaar hun problemen weg-Photoshoppen. Deze cultuur van straffeloosheid moet worden gestopt”, zegt Marek Marczynski van de mensenrechtenorganisatie.

Volgens de moeder van een van de verdachten werd haar zoon mishandeld vanwege zijn kritiek op de overheid. “Mijn zoon en de drie anderen werden niet behandeld zoals elke andere wetsovertreder, maar met uitzonderlijke haat omdat hij een anarchist is.”  Een van de mannen wordt ook verdacht van lidmaatschap van de stadsguerilla Samenzwering van de Cellen van Vuur.

2 Responses to ‘Onderzoek naar Grieks politiegeweld’

  1. […] appartement was gehuurd door een van de vier verdachten die zijn gearresteerd na de overvallen. Twee van hen worden gelinkt aan de radicaal anarchistische groepering […]

  2. […] 21-jarige anarchist Romanos zit een celstraf uit van zestien jaar voor twee gewapende overvallen. In de gevangenis slaagde hij glansrijk voor het universitaire toelatingsexamen. Justitie weigerde […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: