De mandarijnen van Chios zijn opgenomen op de lijst van producten met een beschermde oorsprongsbenaming. Ook heeft de citrusvrucht een ‘beschermde geografische aanduiding’ gekregen van de Europese Commissie.
Dat betekent dat van nu af aan alleen vruchten die binnen het geografische gebied van de Egeïsche eilanden Chios, Psara en Oinouses worden geteeld deze naam mogen krijgen.
De mandarijn van Chios (Μανταρίνι Χίου) is al sinds het einde van de 19e eeuw een begrip vanwege het kenmerkende aroma en de specifieke smaak. Om deze eigenschappen te behouden, verpakten de telers op Chios de vrucht na de oogst in papier. Deze methode werd in geen ander deel van Griekenland toegepast.
De mandarijnen zijn een basisingrediënt voor diverse producten, zoals jam, vruchtensap, koekjes en snoep. De oliën worden onder meer gebruikt in de cosmetische industrie.
De beschermde oorsprongsbenaming moet streekproducten in Europa beschermen tegen namaak en werd in 1992 in het leven geroepen door de Europese Raad. Behalve de mandarijn van Chios zijn ook 96 andere Griekse producten voorzien van dit keurmerk. Op de lijst staan onder meer olijven en olijfolie, diverse soorten groente, fruit en kaas.
[…] jaar kregen ook de speciale mandarijnen van Chios dit keurmerk. Op de lijst van streekproducten met een beschermde oorsprongsbenaming staan nog 96 […]
[…] geroepen door de Europese Raad. Op de lijst staan bijna honderd Griekse producten, waaronder de mandarijnen van Chios, fava en de tomaten van Santorini. De beschermde status geldt alleen binnen de Europese […]
[…] de lijst staan zo’n honderd Griekse producten, waaronder de mandarijnen van Chios, Arseniko-kaas van Naxos, fava en de tomaten van Santorini. De beschermde status geldt alleen […]
[…] (BGA) of beschermde oorsprongsbenaming (BOB) staan bijna honderd Griekse producten, waaronder de mandarijnen van Chios, feta, olijfolie van Kreta, Arseniko-kaas van Naxos, fava en de tomaten van […]