‘Situatie asielzoekers Griekenland is mensonterend’

Asielzoekers en vluchtelingen in Griekenland leven in mensonterende omstandigheden. Dat schrijft Amnesty International in een rapport.

De schending van hun mensenrechten heeft veel weg van een humanitaire ramp en de toestand van kinderen is volgens Amnesty schrijnend. De mensenrechtenorganisatie concludeert dat de Griekse regering niet in staat is de vluchtelingen veiligheid en onderdak te bieden.

Griekenland is voor veel migranten uit Azië en Afrika de toegangspoort tot Europa, maar het land kan de toestroom niet aan. Deze week voltooide Griekenland de bouw van een kilometerslang hek langs de Grieks-Turkse grens dat  vluchtelingen die over land de EU willen binnenkomen moet tegenhouden.

“Het is niet overdreven even om te stellen dat de EU een humanitaire crisis niet buiten haar grenzen, niet over haar grenzen, maar binnen haar grenzen heeft”, aldus Amnesty International-woordvoerder John Dalhuisen.

Het aantal racistische aanvallen op immigranten is in Griekenland fors toegenomen. In augustus overleed een 19-jarige Irakees nadat hij in het centrum van Athene door vijf mannen werd neergestoken.

De opkomst van de extreemrechtse Gouden Dageraad, die een deel van de economische toeschrijft aan illegale immigratie, is een belangrijke factor in het geweld tegen buitenlanders. De partij heeft achttien zetels in het parlement.

One Response to ‘Situatie asielzoekers Griekenland is mensonterend’

  1. […] hebben in het verleden herhaaldelijk kritiek geuit op de slechte leefomstandigheden in het centrum. Griekenland keurt relatief weinig asielverzoeken […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: