Overeenkomsten Griekse en Nederlandse Holocaust

http://www.reuters.com/resources/r/?m=02&d=20090125&t=2&i=7988438&w=450&r=2009-01-25T153742Z_01_ATH02_RTRIDSP_0_GREECEGriekenland en Nederland hebben een vergelijkbare Holocaust-geschiedenis. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Europese EHRI project.

Nederland en Griekenland (en de steden Thessaloniki en Amsterdam in het bijzonder) fungeerden eeuwenlang als toevluchtsoord voor vervolgde Joden in andere delen van Europa. Amsterdam werd hierdoor  ‘het Jeruzalem van het Noorden’ genoemd en Thessaloniki kreeg de bijnaam ‘Klein Jeruzalem’.

Volgens EHRI-coördinator dr. Conny Kristel delen zij ook een gruwelijk deportatieverleden. Uit Nederland werd 75 procent van de Joodse bevolking gedeporteerd en vermoord. In Griekenland overleefde minder dan twintig procent van de Joodse bevolking het schrikbewind van de nazi’s. In Thessaloniki was dat zelfs nog lager: ruim 90 procent werd vermoord.

Voor de Tweede Wereldoorlog leefden er 70.000 tot 80.000 Joden in Griekenland. In de oorlog werden de meesten van hen gedeporteerd naar concentratiekampen en daar vermoord. Tegenwoordig wonen er 1000 tot 2000 Joden in Thessaloniki, Athene telt nog ongeveer 3000 Joden.

“Op de uiterste grenzen van Europa zijn Nederland en Griekenland duizenden kilometers van elkaar verwijderd. Desondanks delen zij toch die zelfde, pijnlijke herinnering aan de Holocaust. Samenwerking tussen de Europese landen zal ertoe bijdragen dat het collectieve geheugen, in de vorm van vele documenten en archieven in stand blijft voor volgende generaties”, aldus Dr. Kristel.

Het EHRI project wordt geleid door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en verbindt de Holocaust gerelateerde collecties en archieven in en buiten Europa.  Vanaf morgen komen Holocaust-experts en vertegenwoordigers van de Griekse archieven bijeen in Athene om alle relevante collecties in overheidsarchieven, Joodse musea en particuliere organisaties in kaart brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: