Gouden Dageraad gebruikt Junta-vlag

De extreemrechtse Gouden Dageraad heeft voor opschudding gezorgd door tijdens een partijbijeenkomst op Kreta de vlag van de militaire dictatuur (1967-1974) te ontvouwen.

Op de vlag die door de junta werd gebruikt, staan een feniks die uit zijn as herrijst en een soldaat. Daaronder staat de datum 21 april; op die dag in 1967 grepen de kolonels de macht in Griekenland. Parlementslid Christos Pappas ontvouwde het dundoek onder luid applaus van de aanwezigen.

Ilias Kasidiaris, parlementslid en woordvoerder van de Gouden Dageraad, kreeg het aan de stok met de politie omdat niet werd opgetreden tegen antifascisten die zich verzamelden bij het hotel in Chersonissos waar de partijvergadering werd gehouden.

Hij dreigde dat er slachtoffers zouden vallen als de politie de demonstranten niet tegen zou houden. Kasidiaris zei in een toespraak ook dat de achttien parlementsleden van de partij hun parlementaire onschendbaarheid en andere privileges zullen gebruiken om zich te bewapenen, ‘omdat de politie niets doet’.

De Gouden Dageraad is de derde partij van Griekenland, achter de linkse oppositiepartij Syriza (23,5 procent) en Nea Dimokratia (19 procent) van premier Samaras. Als er nu verkiezingen zouden zijn, kan de Gouden Dageraad rekenen op 12 procent van de stemmen.

2 Responses to Gouden Dageraad gebruikt Junta-vlag

  1. Jack schreef:

    Waar precies op Kreta was de bijeenkomst?

    • Natascha schreef:

      De bijeenkomst was zondag in het Belvedere Hotel in Chersonissos. Kasidiaris heeft een dag eerder ook een toespraak gehouden in Chania, als ik het goed heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: