Nipte meerderheid parlement voor bezuinigingen

Het Griekse parlement heeft met een kleine meerderheid ingestemd met het omstreden nieuwe bezuinigingspakket.

Tijdens de hoofdelijke stemming waren 153 afgevaardigden voor en 128 parlementariërs tegen de bezuinigingen, 18 personen onthielden zich van stemming. Om de plannen door te laten gaan, moesten minimaal 151 parlementsleden instemmen.

PASOK-leider Evangelos Venizelos zette zes parlementsleden uit de partij, nadat zij tegen de maatregelen hadden gestemd. Onder hen is voormalig minister Kostas Skandalidis. Hij was als enige van de 300 parlementariërs niet aanwezig bij de stemming. PASOK heeft nu nog 27 zetels in het parlement, drie jaar geleden hadden de socialisten er nog 160.

Ook een parlementariër van Nea Dimokratia, de partij van premier Samaras, werd uit de fractie gezet omdat hij niet instemde met de bezuinigingen. De conservatieven bezetten nu 126 zetels in het parlement.

Wanneer het parlement niet akkoord was gegaan met het bezuinigingspakket van 13,5 miljard euro, had Griekenland geen aanspraak meer kunnen maken op een nieuwe noodlening van de internationale geldschieters.

Voorafgaand aan de stemming, braken er voor het parlementsgebouw rellen uit. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen tegen de betogers en verrichtte zeventig arrestaties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: