Syriza: Maak werkelijke kosten OS 2004 bekend

Syriza wil dat de Griekse regering alle cijfers bekendmaakt van de Olympische Spelen die in 2004 in Athene werden gehouden.

“Heel wat Grieken denken dat er een link bestaat tussen het geld dat is uitgegeven aan de organisatie van de Spelen in 2004 en de huidige schuld en begrotingstekort”, zegt de linkse oppositiepartij op een parlementaire vraag.

Volgens de cijfers van de toenmalige conservatieve regering spendeerde Griekenland 8,95 miljard euro aan de Spelen: 7,2 miljard voor de olympische locaties en 1,75 miljard voor het organisatiecomité.

In die berekeningen zijn de bouw van de nieuwe luchthaven van Athene, de ringweg rond de stad en de tramlijn niet meegenomen. De werkelijke kosten van de Olympische Spelen zouden volgens Syriza ongeveer 13 miljard euro bedragen.  Hiervan ging één miljard euro  op aan de beveiliging van het evenement.

IOC-voorzitter Jacques Rogge erkende vorig jaar dat de Zomerpelen van 2004 een rol speelden bij het verdiepen de Griekse schuld. Hij zei dat twee of drie procent van die schuld kan worden toegeschreven aan de Olympische Spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: