HRW wil aanpak xenofoob geweld in Griekenland

Griekenland moet dringend iets doen tegen de verontrustende stijging van het aantal aanvallen op Afrikaanse en Aziatische immigranten. Dat staat in het rapport ‘Hate on the streets’ van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW),

Volgens HRW zijn de afgelopen twee jaar tientallen immigranten het slachtoffer geworden van xenofoob geweld. De organisatie wil dat de Griekse regering actie onderneemt om dit geweld een halt toe te roepen. HRW pleit onder meer voor een speciale training voor politieagenten.

“In 2009 werden volgens officiële cijfers in het hele land twee haatmisdrijven gemeld, maar die cijfers zijn onbetrouwbaar”, meldt het rapport. “Tussen oktober en december 2011 telden ngo’s 63 incidenten in Athene en Patras.” HRW sprak met 59 mensen die tussen augustus 2009 en mei 2012 aangevallen werden.

Extreemrechtse partijen hebben in Griekenland de laatste jaren aan populariteit gewonnen door in te spelen op racistische gevoelens. Ook zijn er in het hele land burgergroeperingen opgericht op die bepaalde buurten ‘beschermen’ en ‘schoonmaken’.

De meeste aanvallen vinden ’s avonds en ’s nachts plaats door groepen in het zwart geklede en gehelmde mannen. Ze slaan hun slachtoffers met knuppels, bierflessen of de blote vuist en zeggen dat ze Griekenland moeten verlaten.

One Response to HRW wil aanpak xenofoob geweld in Griekenland

  1. […] en vreemdelingenhaat zijn toegenomen. Vorige week riep Human Rights Watch de Griekse regering op actie te ondernemen tegen het toenemende xenofobe geweld in het land. Share […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: