Grieken kiezen pro-Europa

Volgens de eerste officiële prognoses is Nea Dimokratia de winnaar van de Griekse verkiezingen. Met iets meer dan de helft van de stemmen geteld staan de conservatieven op ongeveer dertig procent van de stemmen.

De linksradicale Syriza haalt ruim 26 procent van de stemmen en de socialistische PASOK staat op bijna dertien procent volgens de prognoses. Met de bonus van vijftig zetels die de grootste partij krijgt, hebben ND en PASOK samen een meerderheid in het Griekse parlement dat 300 zetels telt.

De uitslag van de verkiezingen is een overwinning voor de pro-Europese partijen. Syriza, de belangrijkste uitdager van ND, is fel gekant tegen de voorwaarden die Europa heeft gesteld voor het noodpakket. In aanloop naar de verkiezingen leek het erop dat Syriza ruimschoots zou gaan winnen, een uitslag die in Europa werd gevreesd.

ND-leider Antonis Samaras, heeft alle pro-Europese partijen inmiddels opgeroepen een regering van nationale eenheid te vormen, aangevoerd door zijn eigen partij. ”Het Griekse volk heeft vandaag gekozen voor het verblijf in de eurozone”, stelde de conservatieve politicus tijdens zijn toespraak.

Evangelos Venizelos gaf aan bereid te zijn een coalitie te vormen met ND maar alleen als ook andere linkse partijen meedoen. ”Een regering van nationale eenheid moet ten minste Nea Dimokratia, PASOK, Democratisch Links en Syriza omvatten”, aldus de PASOK-leider.

Aexis Tsipras van Syriza gaf zijn verkiezingsnederlaag toe. “Ik heb gesproken met Samaras om hem te feliciteren. Hij kan een regering gaan vormen.”

3 Responses to Grieken kiezen pro-Europa

  1. […] de verkiezingen in juni kreeg Gouden Dageraad 6,9 procent van de stemmen, in de huidige peilingen is de partij de derde […]

  2. […] Vooral de slinkende steun voor coalitiepartner Pasok voedde de speculaties over mogelijke vervroegde verkiezingen in Griekenland. De coalitie werd gevormd na de verkiezingen in 2012. […]

  3. […] vergelijkt de huidige situatie met de verkiezingen van mei en juni 2012. Toen ging het er om of de pro-europartij Nea Dimokratia van Antonis Samaras, of het linkse Syriza […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: