Zakynthos. De eeuwigheid duurt zestig jaar

Zakynthos is vooral bekend vanwege de stranden en de Caretta Caretta schildpadden. Dat het eiland ook een lange en (letterlijk) roerige geschiedenis heeft, is minder bekend. Mark Boog en Eddo Hartmann hebben de historie van Zakynthos prachtig gevat in woord en beeld.

Zakynthos is het meest zuidelijke van de Ionische eilanden, die in een zone liggen waar het Europese en het Afrikaanse plat met elkaar botsen. Regelmatig beeft de aarde op het eiland. Deze bevingen zijn vaak zonder gevolgen, maar soms hebben ze  een verwoestende uitwerking.

“Soms wordt het me te veel. Het optimisme, de onnadenkendheid, de bedrijvigheid. De jeuk. Ik probeer me in te houden, maar ik moet er van af. Ik schud me een paar keer, voorzichtig, en even helpt dat, maar het is onvoldoende. Ik huiver bij de gedachte, ik schaam me vooraf al voor wat ik ga doen. Toch is het onvermijdelijk. Na een jaar of zestig hou ik het niet meer.”

De laatste grote aardbeving was in augustus 1953. Bijna alle huizen op het eiland werden verwoest en er vielen meer dan honderd doden. Daarvoor waren er vernietigende aardbevingen in januari 1893 en december 1820. Dat is een regelmaat van ongeveer zestig jaar, waarmee ook direct de titel van het boek verklaard wordt. Met iedere vernietigende aardbeving worden de sporen van het heden (en verleden) uitgewist en begint het eiland aan een nieuw hoofdstuk.

“Ze maken rommel, ze kappen bossen, ze putten het land uit, ze hakken groeven uit de bergen, gruwelijke wonden die nooit meer helemaal dichtgaan. Het is geen opzet. Dat geloof ik niet. Het is lichtzinnigheid. Kinderen zijn het, allemaal. Ze duren zo kort. Steeds weer heb ik spijt nadat ik ze pijn heb gedaan. Maar, voornemens of niet, iedere ouder zal het begrijpen, ze maken me soms zo kwaad…”

Mark Boog heeft de roerige geschiedenis van Zakynthos op een betoverende en originele wijze vastgelegd, hij laat het eiland namelijk zelf zijn verhaal vertellen. De prachtige foto’s van Eddo Hartmann illustreren de magie van Zakynthos. ‘Zakynthos. De eeuwigheid duurt zestig jaar’  is een blijvend monument in het altijd veranderende landschap van het eiland.

Zakynthos: De eeuwigheid duurt zestig jaar – Mark Boog & Eddo Hartmann
Uitgeverij: Cossee | April 2012
Prijs: €16,90
ISBN: 9789059363502

7 Responses to Zakynthos. De eeuwigheid duurt zestig jaar

  1. […] mooie bespreking van Zakynthos. De eeuwigheid duurt zestig jaar is te vinden op het weblog Parakolo. Vind ik leuk:LikeWees de eerste om post te waarderen. Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. […]

  2. […] <li> Boek: Zakynthos, de eeuwigheid duurt zestig jaar […]

  3. […]  Boek: Zakynthos, de eeuwigheid duurt zestig jaar […]

  4. […] Boek: Zakynthos: de eeuwigheid duurt zestig jaar […]

  5. […]  Zakynthos: de eeuwigheid duurt zestig jaar   […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: