Samaras: Syriza dwarsboomt coalitie

De eerste bemiddelingspoging van president Papoulias om een regering van nationale eenheid te vormen, lijkt geen succes gehad te hebben. Daarmee worden nieuwe verkiezingen in Griekenland steeds waarschijnlijker.

De radicaal linkse Syriza weigert deel te nemen aan een coalitieregering. Ook wil de partij, die tijdens de verkiezingen als tweede eindigde, geen steun geven aan een coalitie. Dat zei Nea Dimokratia-leider Antonis Samaras na afloop van het gezamenlijk overleg.

Syriza wijst de bezuinigingen die Griekenland van de EU en het IMF moet doorvoeren pertinent van de hand. PASOK en Nea Dimokratia staan wel achter de opgelegde bezuinigingen.

Het overleg met de leiders van de drie grootste partijen (ND, Syriza en PASOK) duurde anderhalf uur. Later op de dag spreekt Papoulias nog met de leiders van vier kleinere partijen. Als de onderhandelingen van de president niet slagen, moeten de Grieken volgende maand opnieuw naar de stembus.

Met nieuwe verkiezingen zet Griekenland zijn deelname aan de euro op het spel. De kans is namelijk groot dat de anti-bezuinigingspartijen meer stemmen zullen halen dan vorige week. Bij winst zullen ze zeker aansturen op nieuwe onderhandelingen met EU.

Op 6 mei geleden kozen de Grieken een nieuw parlement en drie pogingen om tot een coalitie te komen zijn mislukt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: