President Papoulias doet laatste formatiepoging

Nu ook de formatiepoging van Evangelos Venizelos is mislukt, is het aan president Karolos Papoulias om een laatste poging te wagen.

Papoulias roept morgen de leiders van de drie grootste partijen bijeen en zal dan proberen een regering van nationale eenheid te vormen. Lukt dit niet, dan moeten er nieuwe verkiezingen komen.

De president zal ook afzonderlijke gesprekken voeren met de leiders  Dit zijn Panos Kammenos (Onafhankelijke Grieken), Aleka Papariga (communistische partij KKE), Nikos Michaloliakos (Gouden Dageraad) en Fotis Kouvelis (Democratisch Links).

Eerder deze week deden Antonis Samaras (Nea Dimokratia), Alexis Tsipras (Syriza) en Evangelos Venizelos (PASOK) alledrie een vergeefse poging om coalitiepartners te vinden. De uitslag van de parlementsverkiezingen maakt het vormen van een nieuwe regering vrijwel onmogelijk.

De partijen zijn hopeloos verdeeld over de keiharde bezuinigingen die Griekenland moet doorvoeren. Het radicaal linkse Syriza, na de verkiezingen de tweede  partij van Griekenland,  is hier een fel tegenstander van.  De conservatieve ND,  die als grootste uit de bus kwam en de socialisten van PASOK, derde op de lijst, staan wel achter de bezuinigingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: