Griekse olympische atleten slachtoffer van crisis

De bezuinigingen die Griekenland moet doorvoeren, hebben ook grote gevolgen voor de sport. Vanwege geldgebrek vaardigt Griekenland deze zomer waarschijnlijk slechts 75 atleten af naar de Olympische Spelen in Londen.

Dat is minder dan de helft van het aantal Griekse sporters dat in 2008 in Bejing van de partij was en een zesde van de olympische ploeg die in 2004 in het eigen Athene aantrad.

De Griekse atletenfederatie heeft vanwege de bezuinigingen de binnenlandse programma’s noodgedwongen moeten stilleggen. Atleten moeten daarom nu naar het buitenland om te kunnen trainen voor de Olympische Spelen. Veel sporters kunnen zich dat echter niet veroorloven. “De regering geeft me niets. Ik moet mijn familie en vrienden vragen om me financieel bij te staan”, zei polsstokspringer Kostas Filippidis tegen SkyNews.

Filippidis is in Londen een kandidaat voor het podium, maar dan moet hij wel goed kunnen trainen. En dat is nu niet het geval.  De sporthal waar hij traint werd in 2004 gebruikt voor olympische demonstratiewedstrijden maar sindsdien is er bijna niets aan onderhoud gedaan.

“In de winter is er geen verwarming en geen warm water. Als het regent, staat alles blank. Het is gevaarlijk”, aldus Filippidis. “We zijn vergeten, hoewel wij het land zijn dat de wereld de Olympische Spelen schonk. De politici hebben geen respect voor ons.”

Dimitris Kyteas, coach van de polsstokspringers, heeft een derde van zijn salaris moeten inleveren.  Een nieuwe valmat kost 1000 euro, maar dat kan hij niet betalen. De Spelen van 2004 in Athene noemt Kyteas een vergissing. “Waar is het geld naartoe? Het verdween in de zakken van mensen. Wij, de atleten, kregen niets. Wat wij doen is belangrijk, maar niemand geeft erom”

One Response to Griekse olympische atleten slachtoffer van crisis

  1. […] deel door de economische crisis. De Griekse atletenfederatie heeft vanwege de bezuinigingen diverse trainingsprogramma’s noodgedwongen stilgelegd. Atleten moesten daardoor uitwijken naar het buitenland, maar veel sporters kunnen zich dat niet […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: