‘Griekse neonazi’s halen zetel in parlement’

De extreemrechtse partij Gouden Dageraad haalt bij de komende verkiezingen waarschijnlijk vijf procent van de stemmen, blijkt uit peilingen. Bij de vorige verkiezingen in 2009 haalde de partij nog geen 0,23 procent van de stemmen.

Veel Grieken zouden uit protest op de neonazistische Gouden Dageraad (Χρυσή Αυγή) gaan stemmen, omdat de huidige partijen als corrupt en elitair worden gezien.  “Wij zullen nooit een overeenkomst sluiten met de machtshebbers achter de bailout. Wij voeren een oorlog tot het bittere eind om ons land terug te krijgen”, zei partijleider Nikolaos Michaloliakos afgelopen week.

De partij dweept met het nazistische gedachtegoed en wil alle immigranten in Griekenland deporteren. Eerst moeten alle illegale immigranten het land verlaten en vervolgens de legale. Dit zijn meer dan een miljoen mensen op de totale bevolking van elf miljoen. Om illegale immigratie tegen te gaan, wil de partij landmijnen plaatsen langs de Grieks-Turkse grens.

Daarnaast wil Gouden Dageraad speciale kampen oprichten voor allochtone misdadigers en een verplichte ballingschap van iedereen die zijn legerdienst weigert. Ook pleit de partij voor het gevangennemen van politici.

Als de peilingen kloppen, haalt de extreemrechtse partij op 6 mei haar eerste zetel in het Griekse parlement. Om in het parlement te komen moet een partij in Griekenland de kiesdrempel van drie procent halen.

One Response to ‘Griekse neonazi’s halen zetel in parlement’

  1. […] partij Gouden Dageraad heeft de kiesdrempel van vijf procent gehaald en komt voor het eerst in het Griekse parlement. De partij heeft een agressief […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: