Kleine partijen kunnen profiteren bij verkiezingen

Het lijkt erop dat kleine partijen een goede kans maken om in het parlement te komen als de Grieken op 6 mei naar de stembus gaan. Zij kunnen profiteren van de woede die er in Griekenland bestaat over de zware bezuinigingen van de regering.

De twee grootste partijen in Griekenland halen volgens de huidige prognoses geen van beiden voldoende stemmen om alleen te regeren. Volgens een opiniepeiling kan Nea Dimokratia momenteel rekenen op 22,3 procent (110 zetels) van de stemmen, PASOK staat in de peiling op 17,8 procent (48 zetels) van de stemmen. Het Griekse parlement telt 300 zetels.

Steeds meer Grieken zouden volgens de peiling uit protest overwegen op extreemrechtse (Chrysi Avyi) of extreemlinkse (de communistische KKE) partijen te gaan stemmen. Ook de Coalitie van Radicaal Links (SYRIZA) en de Onafhankelijke Grieken van voormalig ND-politicus Panos Kammenos kunnen rekenen op een flink aantal stemmen. Net als de KKE staan zij in de peiling op 26 zetels.

De meeste van deze kleine partijen zijn tegen de bezuinigingsmaatregelen. Om te kunnen toetreden tot het Griekse parlement, moeten ze de kiesdrempel van drie procent halen.

One Response to Kleine partijen kunnen profiteren bij verkiezingen

  1. […] opiniepeilingen blijkt dat zowel ND als PASOK niet genoeg stemmen zal halen om alleen te regeren. Als beide partijen een coalitie weigeren, zouden er mogelijk nieuwe […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: