Het liefdesverhaal van de olijfboom

Een vriendin is niet zo lang geleden in het huwelijksbootje gestapt en ik moest diep nadenken over een origineel huwelijkscadeau. Geld of een cadeaubon vond ik te onpersoonlijk (en niet erg origineel bovendien). Een mooi groot boeket bloemen dan? Maar die gooi je na een week weer weg en ik wilde iets blijvends geven. Geen bloemen dus. Opeens wist ik het: een olijfboompje!

olijfboomEen paar jaar geleden vertelde iemand in Griekenland me een heel mooi verhaal over het ontstaan van de olijfboom. Toen ik zat te piekeren over het bruiloftscadeau schoot het me plotseling weer te binnen.

Het verhaal gaat over een oud Grieks echtpaar dat samen rustig en eenvoudig leeft in een klein huisje. Op een dag wordt de man ’s morgens wakker en hij merkt dat zijn vrouw ziek is. Haar toestand gaat zienderogen achteruit en na drie dagen blaast ze haar laatste adem uit. De oude man is ontroostbaar.

Als de man huilt om het verlies van zijn vrouw verschijnt Zeus aan hem. De oude man smeekt Zeus om zijn vrouw weer levend te maken, maar de oppergod zegt dat dit niet mogelijk is. ‘Dan wil ik sterven’, zegt de man. ‘Zodat ik altijd  samen ben met mijn vrouw.’ Na lang aarzelen besluit Zeus deze wens in te willigen. Vervolgens plant de god een boom die twee in elkaar verstrengelde stammen lijkt te hebben en die heel erg oud kan worden. De olijfboom.

(Een lange versie van het verhaal staat hier, ontdekte ik na een rondje googlen)

Er bestaat in Griekenland trouwens nog een ander verhaal over de olijfboom. Volgens de mythologie was de boom een geschenk van de godin Athene aan de mensen. De oorspronkelijke boom van Athene zou nu nog steeds bovenop de Acropolis te vinden zijn.

Maar eerlijk gezegd vind ik het verhaal van het oude echtpaar zoveel mooier. En als je naar naar zo’n prachtige oude olijfboom kijkt, herken je in de grillig gevormde stam – met een klein beetje fantasie – twee lichamen die innig in elkaar zijn verstrengeld.

One Response to Het liefdesverhaal van de olijfboom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: